SN logo
<   Všechny blogové příspěvky

Jak vytvořit efektivní dotazník o věrnosti značky: klíčové poznatky


Povědomí o značce je jedna z prvních věcí, na které lidé pomyslí, když uvidí logo vaší značky nebo uslyší jméno vaší značky. Loajalita ke značce je ve skutečnosti pozitivní reakce na povědomí o vaší značce. Budování rozpoznatelné značky může zvýšit vaše celkové marketingové úsilí a zajistit tím růst podnikání.

Jak se tedy dozvíte, že vaše značka je loajální klientelu? Ano, pomocí krátkého dotazníku o povědomí o značce budete moci posoudit věrnost ve vaši značku. Nicméně, pro tento průzkum budete muset vytvořit dobře navržený dotazník. 


Měření věrnosti značky pomocí dotazníku 

Hlavním cílem průzkumu vašich zákazníků je získat přehled o loajalitě vaší značky. Mějte ale na paměti, že věrnost je součástí vaší identity. Nejúčinnějším způsobem jak to zjistit loajalitu, je vytvoření krátkého a stručného dotazníku. Budete muset pečlivě zvážit své otázky a hlavně se vyhnout uvádění nepravdivých údajů. Přečtěte si několik klíčových přehledů. 

Měření důvěry: V současné době internetu se často klade zákazníkům mnoho osobních otázek: kdy mají narozeniny, dotaz na e-mail nebo telefonní číslo. Až 48% zákazníků je skutečně znepokojeno, jak budou tyto osobní data použita.

Při pokusu o převzetí osobních údajů se zcela ujistěte, že vám vaši zákazníci důvěřují. 

Můžete jim položit tyto následující otázky: 

  • Jak moc v nás máte důvěru? Ohodnoťte na stupnici 1-10, přičemž 1 je nejnižší a 10 nejvyšší.
  • Co jiného můžeme udělat, abychom si udrželi vaši důvěru? Zde můžete přidat více možností výběru.

Měření spokojenosti zákazníků: Spokojenost zákazníka je zásadní aspekt pokud chcete měřit loajalitu a povědomí o vaší značce. Měření spokojenosti zákazníků je skvělý začátek jak můžete věci posunout o kus dále. Můžete se ptát například na tyto otázky: 

  • Doporučil/a byste nás vašemu známému?
  • Navštívil/a byste náš obchod a koupil/a jste si něco u nás i v následujícím měsíci? 
  • Jak jste byl/a spokojen/a s vaším předchozím nákupem? Ohodnoťte na stupnici 1-10, přičemž 1 je nejnižší a 10 nejvyšší. 


Měření vnímané kvality: Schopnost vašeho produktu splnit očekávání zákazníků se obvykle převede na vnímanou kvalitu. Dotazník musíte navrhnout tak, abyste mohli snadno pochopit, které výrobky mají prostor pro vylepšení. Například:

  • Jste spokojeni s kvalitou našich služeb nebo výrobků? Stupnice 1-5, kde 1 je nespokojený a 5 je perfektní. 


Měření dobré vůle (goodwill): Jakmile se rozhodnete dělat průzkum loajality, je zcela moudré se zaměřit i na dobrou vůli. Goodwill je ve skutečnosti pozitivní nálada zákazníků vůči vaší značce. Můžete použit následující otázky: 

  • Jak příjemně se cítíte, když přemýšlíte o naší značce?
  • Dáte přednost naší značce nebo našim konkurentům? 


Tady jsou tři velice efektivní rady, jak vytvořit váš věrnostní dotazník.

Buďte struční a přímí ve vašem dotazníku: omezte počet otázek na pět až sedm. Zákazníci mají rádi jednoduché odpovědi na otázky a preferují, když jsou otázky krátké. Tímto způsobem získáte správné informace. 

Vždy se ptejte na jednu věc v jedné otázce: buďte kreativní a použijte svou vlastní intuici. Zaměřte se pouze na to, co je důležité. Neptejte se na příliš mnoho informaci v jedné otázce. 

Nepoužívejte otevřené otázky: otevřené otázky mohou vyvolat zmatek. Vždy je lepší použít uzavřené otázky v dotazníku, aby na ně zákazníci odpověděli jednoduše “ano” nebo “ne”.


V podstatě, osobní přístup a flexibilita SurveyNuts vám pomůže vylepšit průzkumy věrnosti vaší značky. Další rady k průzkumu můžete najít v našem průvodci. 




Čeština
arrow