SN logo
<   모든 블로그 포스팅

Шта су Ликертове скале и када и како их користити

Шта су Ликертове скале?

Ако сте икада урадили тест личности, онда је врло вероватно да сте користили Ликертову скалу. Генерално гледано, Ликертова скала мери различит степен ставова или мишљења. Обично се састоје или од питања или из изјаве са пет до седам могућих одговора, мада могу имати чак девет одговора, а најмање три. Одговори одражавају различите нивое слагања.

 Погледајте следећи пример типичног питања анкете по Ликертовој скали.

Овде можете видети једноставан пример мерења слагања са одређеном изјавом.

Иако генерално мере споразум, они се такође могу користити за мерење::

  • Учесталости (увек, често, повремено, ретко, никада ...)
  • Вредности (висока, средња, ниска…)
  • Квалитета (веома добар, добар, прихватљив, лош, врло лош…)
  • Важности (веома важно, умерено важно, није важно...)
  • Вероватноће (дефинитивно, вероватно, вероватно не, дефинитивно не ...)
  • Задовољства (врло задовољно, задовољно, ниједно, незадовољно, врло незадовољно ...)

Одлична ствар код Ликертових скала је њихова свестраност!

Када и како користити Ликертове скале?

Ликертове скале шире се изван оквира једноставних питања са „да“ или „не“, али вам не дају баш дубоко мишљење као отворена питања. Због тога они чине савршену средину за добивање мишљења једним кликом на дугме, али без жртвовања времена учесника писањем отвореног одговора. Што мање времена и труда за учесника има, то боље, а то значи више одговора за ваше анкете!

Погледајмо неколико примера када бисте можда желели да користите Ликертову скалу.

• Одређивање задовољства радника или размишљања о радном месту и / или послу

• Интерес или задовољство за нови производ

• Вероватноћа да се препоруче производи или услуге

• Мишљења о потенцијалним идејама или развоју

• Мерење задовољства купаца

Одлична ствар код Ликертових скала је колико су свестране и могу се модификовати и прилагођавати огромном низу различитих анкета.

Користите их кад год желите конкретне или детаљније одговоре, само проверите да ли их исправно користите! Дозволите ми да поделим са вама неколико савета о томе како користити Ликертове скале.

Ефикасно коришћење Ликертових скала

Ликертова скала може бити моћан алат за ваше анкете, али постоји још неколико ствари на које морате бити пажљиви пре него што направите своје. Сетите се ових савета како бисте осигурали да најбоље искористите своја питања у Ликертовој скали:

 Покушајте да ограничите питања на једну особину. Следећи је лош пример питања у Ликертовој скали јер користи два одвојена, неповезана термина, функционална и приступачна. Најбоље је да ове особине процените у одвојеним питањима за боље резултате.

  • Учесник може мислити да је артикал функционалан, али не мисли да је приступачан, тако да није прихватљиво питање у Ликертовој скали.
  • Групирајте питања о сличним темама заједно. На пример, не укључујте питање о услузи у групу питања која се односе на квалитет вашег производа. То спречава прескакање тема и анкету чини глађом за учесника. Такође олакшава увид у трендове и анализу ваших података јер ће слична питања већ бити груписана.
  • Будите у складу са скалама у вашем истраживању. Као што смо видели горе, Ликертова вага може да мери разне различите ствари. Међутим, покушај да се измери све у једној анкети повећаће збрку, а неки учесници можда неће ни приметити да се скала мења! Зато је најбоље да за истраживање користите само једну или можда две скале.

    • Додатни савет! Ако користите две различите скале у истом истраживању, покушајте да их раздвојите тако да нису једна поред друге.
  • Покушајте се држати непарног броја опција. Иако можете да користите паран број опција, то приморава неутралне учеснике да се нагну на једну страну (било позитивну или негативну). Нема одговарајуће, неутралан одговор за учесника ствара стрес и чини резултате анкете мање тачним.
  • Нека анкете буду анонимне ради најтачнијих резултата. Ово можда не одговара стално, али анонимност смањује притиске на друштвену усклађеност. Ако, на пример, правите анкету о задовољству радника, онда ће ваши запослени бити склонији да одговоре како мисле ако не морају да брину о томе да ће их издвојити!

Како креирати Ликертову скалу уз помоћ SurveyNuts-а

SurveyNuts нуди мноштво различитих типова питања и као такав постоји више од једног начина за креирање Ликертових скала. Али не брините, једноставно је и бићете професионалац у њиховом коришћењу одмах!

 Метода бр. 1: Користећи опцију „Гласање“

Као што видите из горње опције, прво бисте желели да додате наслов за своје питање. То може бити или изјава или питање. Затим ћете желети да додате одговоре. У овом случају, направимо пет. Више опција за додавање одговора појавиће се аутоматски док куцате, или можете ручно додати додатне одговоре притиском на тастер „таб“.

Овако би могло изгледати питање у Ликертовој скали уз опцију „гласање“. Будући да желите један јасан, конкретан одговор, најбоље је да оставите непроверено „дозволи неколико избора“. „Случајне одговоре“ такође треба оставити непроверенима, јер желите да одговори буду у скали, и требали би ићи од повећања до пада или смањења до повећања. 

Метода бр.2: Коришћење опције „Бројеви“

Ово би могло изгледати мало сложеније, али будите сигурни да је лакше него што мислите! За почетак једноставно додајте питање или изјаву у главни оквир. Затим можете одабрати „Оцене звездицама“ или „Скала“. За овај пример користимо скалу од 1 до 7. Када користите бројеве за Ликертову скалу, мораћете да разјасните који су бројеви негативне крајности, а који позитивне. Ово је веома важно! У супротном, ваши учесници неће знати коју страну да одаберу. Ово можете лако постићи поднасловом. Рецимо да је 1 изузетно незадовољан и 7 је у потпуности задовољан.

Овако би требало да изгледа када се заврши. Можете доделити вредности за сваки број ако то желите, само додајте вредности у подручју „поднаслова“.

Метода бр. 3: Коришћењем опције „Матрица“

Ово је можда најбољи начин за креирање Ликертове скале или барем питања слична Ликертовој скали! Због тога ћемо у сваки ред ставити питања, која бисмо желели да поставимо. Покушајмо два једноставна питања. Колоне су различитих скала и одговора. Направимо 5 колона, са скалом од „врло незадовољан“ до „веома задовољан“. Можда се питате шта бисмо требали да ставимо за наслов. То је потпуно на вама! За овај пример, само ћемо рећи нешто једноставно попут: „Молим вас, да искрено оцените следећа питања.“ Једном када то учините, ваша Ликертова скала требала би изгледати овако:

Ово вам отвара многе могућности за стварање Ликертових скала. Матрица је такође добра зато што држи лествицу доследном за сваки одговор!

Сада када имате добру представу о томе шта су Ликертове скале и како их користити, покушајте да их имплементирате у свом следећем истраживању! Они ће вам помоћи да добијете дубља, тачнија мишљења и учините анализу одговора једноставном и ефикасном.




한국어
arrow